Close

Veiligheidscertificaat

Stichting Veilige Paardensport is in 2002 is gestart met het invoeren van het veiligheidscertificaat; hét teken dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport.

Het veiligheidscertificaat is in eerste instantie ontwikkeld als certificaat voor maneges. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een certificaat voor álle hippische accommodaties. Op dit moment zijn er circa 1100 maneges, pensionstallen, verenigingsaccommodaties, trainingsstallen en andere hippische accommodaties in Nederland voorzien van een veiligheidscertificaat. Dit houdt in dat deze accommodaties voldoen aan de eisen van Stichting Veilige Paardensport en goedgekeurd zijn door een inspecteur van de Stichting Veilige Paardensport. Het certificaat stelt eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijbaan en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden van de eisen zijn verplichting van het rijden met een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, onderhoud aan het harnachement, het hebben van een vlucht- en calamiteitenplan en afgeschermde stap- en trainingsmolens.

In de Nederlandse sportsector is het veiligheidscertificaat inmiddels een bekend en gewaardeerd begrip. Zo is het certificaat een van de voorwaarden om lid te kunnen zijn van de FNRS en KNHS-verenigingen zijn verplicht hun activiteiten te organiseren op een accommodatie met een veiligheidscertificaat.